Steg 1: Hva er budsjettet?

Når du skal kjøpe en ny packraft må du belage deg på et sted mellom 6.000 – 20.000 kr. Du vil kunne finne rimeligere og dyrere modeller, og vi vil anslå at «folk flest» som skal ha en singel-packraft til bruk på turer i skog og mark, kombinert med noe bæring vil måtte ut med mellom 8.000 - 13.000 kr.

Hvorfor er det prisforskjell?

De dyreste packraftene er ofte for to personer, eller laget spesielt for ekspedisjons- eller tøff elvebruk. De rimeligste er gjerne små og ultralette modeller som veier lite. Når du skal kjøpe packraft så gjenspeiler prisen ofte kvaliteten. Selv om packrafter ofte har et relativt likt utseende er det mange små forskjeller som skiller de ulike merkene og typene, og kvaliteten ligger ofte i detaljene.

For eksempel benytter noen produsenter seg av standardiserte materialer, noe som bidrar til å få ned produksjonsprisen. På den andre siden er MRS med i
utviklingen av materialer og belegg, som bidrar til at produktene er enda mer slitesterke og robuste en konkurrentene. Denne type produsenter har ofte egne
designere og ingeniører som bidrar til at packraftene har bedre egenskaper i vannet enn konkurrentene. Alt dette bidrar til økt kvalitet, men også økt produksjonskostnad.

Steg 2: Hva er dine behov?

Først og fremst må du kartlegge egne behov. Hva skal du bruke packraften til? Dette legger grunnlaget for hvilke turer du skal på. Her er noen eksempler på behov du bør ta stilling til:

Jeg skal ha med packraften på tur for å fiske, jeg skal gå inn hvilke faktorer bør jeg vurdere?

- Vekt
- Spruttrekk

Packraften vil bli brukt som et transportmiddel på turer over 1-3 dager. Padlingen vil foregå på flatt vann og det vil bli noe bæring.
Hvilke faktorer bør jeg vurdere?

- Lav vekt
- Spruttrekk
- Komfort (mulighet til å strekke ut bena, god ryggstøtte)
- Lagringsmulighet i tubene (TiZip, ISS, TubeBags, RTC)

Packraften vil bli brukt til å krysse små vann og elver på lengre turer. Hva bør jeg velge?

- Lav vekt
- Uten spruttrekk

Jeg ønsker en packraft som kan benyttes som lettbåt til seilbåt/motorbåt. Hvilke faktorer bør jeg vurdere?

- Pass (Tilstrekkelig til to personer?)

Kan jeg ha med hund i packraften? Hvilke faktorer bør jeg vurdere?

- Tilstrekkelig plass til deg og hund
- Om man velger spruttrekk, kan det brukes med hund.

Jeg skal på en lengre ekspedisjon med mye padling. Hva bør jeg vurdere?

- Vekt
- Robusthet
- Lagringsmuligheter i tubene (TiZip, ISS, TubeBags, RTC)

Jeg har litt erfaring fra elvepadling eller ønsker å ta et kurs. Hvilke faktorer bør jeg vurdere når jeg skal velge en båt for det?

- Modeller som er tilpasset bruken
- God passform
- Lårreimer

Steg 3: Materialer

De aller fleste packrafter er i hovedsak laget av urethanbelagt nylon, men det finnes også tyngre og rimeligere packrafter som er laget i PVC. Urethanbelagt nylon er et UV-tolerant, slitesterkt, fleksibelt materiale og lett materiale som egner seg meget godt til packrafter.

Denier

Det er en vanlig misforståelse at denier er et mål på styrke, og at en packraft med materialbetegnelsen 420D er mer robust en 210D. Denier er en måleenhet for tetthet, og det vi helt konkret kan trekke ut fra dette er at 420D er et tyngre materiale enn 210D.

Belegg (Coating)

Urethanbelegget (TPU) er belegget (coatingen) som benyttes på nylonen. Dette belegget påvirker slitestyrken i stor grad. Nylon med belegg på begge sider vil typisk ha dårligere rivstyrke, men være mer resistent mot punktering. Motsatt for nylon med belegg på kun en side.

Konklusjon

For å konkludere er det vanskelig å benytte materialspesifikasjoner som et mål for å beregne hvilken packraft som er mest robust. De rimeligste packraftene benytter gjerne standardiserte materialer og belegg, mens premium-produsenter som MRS har høyere kvalitetstester og utvikler blant annet egne TPU-belegg for å oppnå en høyere grad av kvalitet.

Steg 4: Spruttrekk eller ikke spruttrekk?

Om du trenger spruttrekk eller ikke er en vurdering du må gjøre basert på bruksområdet ditt. Ved normal padling på flatt vann vil det gjerne komme litt vannsprut inn i packraften. Selv om har dryppringer på padleåren. Med litt trening og en forbedret padleteknikk vil dette være mulig å minimere.

Fordelen ved å kjøpe en packraft uten spruttrekk er i hovedsak knyttet til å spare vekt (ca 400-800g) og/eller penger.

For mer informasjon om ulike typer spruttrekk, fordeler og ulemper så kan du ta en titt i denne artikkelen.

Steg 6: Hvilken størrelse skal jeg velge?

Hvilken størrelse du skal ha avhenger i hovedsak av to faktorer:

- Forholdet produsenten har mellom indre og ytre lengde.
- Hvilken padlestil du benytter

Forholdet mellom indre og ytre lengde

At to packrafter fra ulike produsenter har tilsvarende ytre mål, betyr ikke nødvendigvis at de har like god plass oppi. Forholdet mellom ytre og indre lengde er med å avgjøre balansen til packraften. Er forholdet for lite vil packraften bli baktung med deg oppi, og baugen vil stå litt opp av vannet. For mye vil føre til at packraften ploger når du har med ryggsekken. Optimalt bør packraften ligge flatt i vannet når du sitter i den (baug og akter på samme nivå i vannet).

Padlestiler

For avslappet padlingpå rolig vann anbefaler vi at du har plass til å strekke beina helt ut. Er du mellom størrelser bør du velge en størrelse ned, men mindre du er ute etter ekstra plass (for eksempel til hunden).

For ekspedisjonspadling er det hensiktsmessig at du kan presse føttene mot baugen når du retter ut beina. Dette gir en økt kontroll kontra den avslappede padlestilen, og mer komfort en for elvepadling. Er du mellom størrelser bør du dimensjonere ned om du tenker å padle litt røffere og kanskje montere lårreimer. Om du ønsker litt mer komfort kan du dimensjonere opp.

For elvepadling bør du ha en packraft hvor du kan bøye knærne godt for å ha god kontakt med lårreimene i den hensikt å sikre best mulig ytelse.

Sittelengde

Det er sittelengden som avgjør størrelsen på båten. Om du tar på deg padleskoene og setter deg med ryggen inntil en vegg, og får hjelp til å måle fra veggen og til hælen. Da vil du ha din sittelengde.

Steg 7: Vektkapasitet

- De fleste packrafter har oppgitt en vektkapasitet. Normalt er dette maksimalt anbefalt kapasitet for hva packraften tåler på rolig vann. Det er en stor forskjell på hva en packraft kan tåle og samtidig skulle prestere etter forventning.

- De fleste packrafter på markedet vil ikke ha noe problem å bære antall personer den er laget for å utstyret de normalt ville bært med seg på tur.

- Ved elvepadling vil litt vekt (10-15 kg) lagret i tubene kunne bidra til mer optimal håndtering av packraften. Blir vekten for tung (25 kg+) vil det kunne virke mot sin hensikt.

- Bruk sunn fornuft!

Nyhetsbrev

Norwegian
Norwegian
★ Produktomtaler

Vi lar kundene våre snakke for oss!

746 reviews
84%
(628)
15%
(109)
1%
(9)
0%
(0)
0%
(0)
E
MRS Adventure X2
Eivind Tandberg-Beltran (Hakadal, Viken, Norway)
MRS Adventure X2

Flott packraft. Utrolig anvendelig, og tåler juling. Lett å manøvrere. Fylles med luft på 7-8 minutter. Tømmes for luft på et par minutter. Rulles sammen enkelt til en rull som passer i en 40-45 liters sekk, eller bak på sekken. Sammen med en sammenleggbar åre, så får du potensielt alt i en sekk. Bruker du kajakkåre, så kan denne være ganske effektiv. NB! Padler du alene så bestill raft med spruttrekk. Ellers vil du bli våt. Spruttrekket fungerer veldig godt, og kan fjernes fullstendig på under 1 minutt. Er man to, så blir det padling med kano - åre, og da blir bevegelser slik at man unngår vannsprut. Har padlet gjennom hele nordmarka med denne alene, og det er absolutt en ny måte å oppleve naturen på. Er til og med mulig å prøve seg på noen lette stryk. Setene er komfortable, og enkelt å justere fra 2 brukere til 1. Plassen er tilstrekkelig til 2 med bagasje, og det er meget enkelt å feste sekk på baug, eller akterut, hvis man har sekk med festekroker. Vanskelig å finne negative trekk ved denne - det må i så fall være at den lave vekten gjør fremdrift og retningsstabilitet noe dårligere enn en tyngre farkost.

C
Norseraft Viking
Cang Ho (Drammen, Viken, Norway)
Norseraft Viking

Super service. Godt gjennomtenkt produkt. Setene kan festes med borrelås. God størrelse på ryggstøtte og sete så du sitter meget godt. Raften går godt på vannet. Veldig god benplass for meg på 175 cm. Plass til sekk foran bena. Spruttrekket går langt opp i rygg og kan strammes igjen. Har kun prøvd kipara char 265 tidligere. Denne har litt større sittepute og ryggpute som gjør den litt mer komfortabel. Likte borrelås på sete som gjør at den sitter fast ved padling og bæring. Veldig fornøy med å handle her, så anbefales på det varmeste👍😊

S
MRS Microraft L
Stein-Ivar (Tromsdalen, Troms og Finnmark, Norway)
Fantastisk service!

Fikk en fantastisk service og oppfølging helt fra første kontakt til levering. Gleder meg til å ta packraften i bruk ;)

J
MRS Microraft L
Jon Farmen (Oslo, Oslo County, Norway)
5 stjerner er for lite.

Har aldri vært borti bedre, raskere og trivligere kundeservice.
Og kjøpet av båt, har vært en av de beste investeringene jeg har gjort.

Microraft Xl og Adventure XL

Testa Microraft xl (en seter) og Adventure xl (to seter) i noen dager her på Voss. I fjellvann, bekker og stryk. Først og fremst veldig gøy og et helt genialt turprodukt. Tåler masse juling og er lett å fylle med medbrakt pumpepose. Litt uvant i begynnelse, litt sånn vinglepetter men med rett last. Litt tyngde framme og den går rett og fint. Et tips er også å sitte litt tilbakelent,,syns båten fikk mer kontakt med vannet og var lettere å padle. En drøm av en båt. lett i vekt,utrolig stabil og artig i rennende vann. Anbefales veldig. Løp og kjøp.

lars