Nordmarka Classic - Fra Grua til Maridalen

Nordmarka Classic - Fra Grua til Maridalen

Nordmarka på langs

Oslos perle av et padleeventyr for packraftere - Nordmarka! Uendelige fiskemuligheter, flotte leirplasser og ikke minst en nydelig natur som passer perfekt til packraft.

Skrevet av: Lars  Ronny - @oslomarkalove

 

  • Turlengde: 50 km
  • Varighet: 2-3 dager
  • Padling: Middels
  • Fysisk: Middels

 

 

Denne turen er en klassiker med kano, men er om mulig enda morsommere med packraft.

Grua ligger lett tilgengelig med tog, og er et fint utgangspunkt. Det går buss fra Grua til Myllsdammen, men man tar seg ganske enkelt opp til fots de 5 kilometerne i middels stigning.

Det ligger en kiwi-butikk i bunnen av bakken hvis man skulle trenge å fylle sekken med noe ekstra.

På parkeringsplassen ved Mylla er det på tide å blåse opp packraften, og la padleeventyret starte. Vannet krysses på tvers mot vest, forbi noen øyer og videre fra vestenden på grusvei sydover mot det neste vannet, Ølja.

Her er det greit å komme seg ned til vannkanten gjennom hogstfeltet på østsiden av vannet. Det er verdt å nevne at det er mange fine fiskevann på denne turen, så man bør definitivt vurdere å ta med seg stanga og litt forskjellig fiskeutstyr. Husk fiskekort!

Det er flere plasser å gå i land på Ølja, men det enkleste er å sikte seg inn mot koia på vestsiden. "Bristol" som den heter er åpen, og består av brisker og et ildsted i midten. Den er satt i stand av Jevnaker Almenning, og det er fullt mulig å overnatte hvis man foretrekker å ligge innendørs.

Videre går turen ned til Tverrsjøen, og deretter på sti sydover ca. 400 meter ned til Skarvvatnet. Padle til demning i sydenden av vannet. Herfra er det bare 100 meter ned til neste vann, Buvatn.

Nå er man inne i et flott område med mange fine leirplasser, og det er verdt å sette av litt tid til å nyte det flotte Pershusfjellet som følger vestsiden av vannene. Legg merke til at man nå beveger seg inn i Spålen-Katnosa naturreservat. Fra demningen i sydenden av Pershusvannet er det ca. 800 meter på sti ned til Aklangen, og det går helt fint å bære packraften på sekken.

Vel ute på Aklangen har man et ganske langt og fint padlestrekke foran seg, gjennom bukta som fører til Katnosa, fordbi flere øyer og i retning Katnosdammen.

Nå kan det være like greit å pakke sammen packraften. Det er ca. 4 kilometer på grusvei ned til Store Sandungen. Hvis man ønsker seg en litt mer spennende tur er det mulig å ta av på en sti østover mot Kjerkeberget, Oslos nordligste og høyeste punkt som ligger akkurat på grensa mellom Oppland og Oslo. Herfra har du storslått utsikt over den nordlige delen av marka.

Store Sandungen padles østover, forbi Skysskafferodden og deretter sydover mot Sandungsdammen. Igjen får man en liten etappe på grusvei, men ikke lengre enn at packraften kan beholdes på sekken. Ute på Hakloa lønner det seg å holde vestsiden, og det en fin plass å gå i land et stykke før enden av vannet. Plassen er tydelig i terrenget, og grei å se fra avstand.

Fra man går i land er det ca. 2 km ned til Kikutstua og Bjørnsjøen. Nok en mulighet for topptur hvis man skulle ønske det. Kikut ligger en drøy kilometer nord for Kikutstua.

Bjørnsjøen padles sydover mot Bjørnsjødammen. Her er det greit å gå i land på vestsiden av demningen og gå videre øst over den og opp steintrappa mot Bjørnholt og grusveien.

Ca. 1,5 km på grusvei ned til Rottungen som padles nordøstover mot bekken som renner ut i Gåslungen. Følg passasjen nord for bekken ned til vannkanten. Gåslugen henger sammen med det siste vannet, Øyungen, men man må ut av farkosten en liten tur ved ei bru ved Gåslungsdammen.

Turen er snart over, men man har mange mulighetsiste rest på en av de fine øyene og oddene. Vær litt obs i hekkesesongen da det ligger fugl på reir ved flere lokasjoner.

Vel fremme ved Øyungsdammen er det bare noen kilometer på grusvei ned til Skar innerst i Maridalen som gjenstår.

Buss 51 går fra Skar til Nydalen T-banestasjon med jevne mellomrom hele uka.

Nyhetsbrev