Hva er spruttrekk og trenger du det?

Hva er spruttrekk og trenger du det?-Packraft Norge

Hva er spruttrekk og trenger du det?

Når du har bestemt deg for å gå til innkjøp av en packraft må du samtidig ta stilling til om du ønsker deg spruttrekk, hvilket spruttrekk du trenger eller om det ikke trengs i det hele tatt.

Til våre packrafts har vi to forskjellige spruttrekk-varianter:

  • Vanlig spruttrekk (spraydeck) som er avtagbart
  • WW-spruttrekk (whitewater-spraydeck) som er permanent, med sprutskørt

Et "vanlig" spruttrekk, også kalt touring spruttrekk er et trekk som er enkelt i bruk og som gir god beskyttelse mot vær og vind. Det er festet med glidelås i front og på høyre side, samt borrelås på venstre side. Dette gjør spruttrekket avtagbart og i tillegg er det mulig å rulle det sammen fremme hvis man ønsker å spare vekt eller vil ha litt lufting en varm sommerdag. Man kan også åpne det opp i front hvis man eksempelvis vil lage en åpning til hund. Dette spruttrekket vil ikke være 100% vanntett grunnet tilfestningen med glidelås. For å gjøre glidelåsen ytterligere vannavstøtende anbefaler vi å smøre glidelåsen med tradisjonell Tizip-wax som blant annet brukes på tørrdrakter.

Et komplett ww-spruttrekk består av et permanent dekk, et skjørt og en firedelt aluminiumskant for avstivning i «luken» for festing av skjørtet. Sistnevnte vil gjøre båten tilnærmet 100 % vanntett.

Fordelene ved å velge spruttrekk er mange, først og fremst vil det beskytte deg mot vær og vind, samt støte bort vann. I tillegg kan du velge å ta det av eller på ved vanlig spruttrekk, samt å benytte uten skjørt på ww-modellen. Dette gir litt den samme følelsen som en packraft uten spruttrekk vil gi. Hovedhensikten ved et spruttrekk er jo å hindre vannsprut inn i båten. Dette kan forekomme på flatt vann ved padling, spesielt om du padler høyt, eller i elver og stryk hvor vannet kan virke å komme fra over alt.

Hvis du er usikker på om du trenger spruttrekk anbefaler vi å velge spruttrekk. Det kan bli en kostbar affære å angre seg i etterkant, så dersom du har kjøpt deg packraft for deretter ville ha spruttrekk anbefaler vi deg å benytte google for å finne ulike DYI (Do It Yourself) guider for å lage et eget. Vi tilbyr også løse spruttrekk og spruttrekk-kit for ettermontering til de fleste modeller:

MRS Microraft med vanlig spruttrekk

MRS Alligator med WW-spruttrekk

Det finnes også noen fordeler med å velge bort spruttrekk. En av dem er for å spare vekt på tur. Et spruttrekk veier ca 600-700 gram, så dersom du benytter packraften hovedsakelig til enkle transportetapper eller ekspedisjoner hvor vekt er et tema kan det være hensiktsmessig å bestille uten, eller la det ligge hjemme. En annen fordel er at det ikke vil være noe «løse» deler (som spruttrekket eller skjørt), i tillegg er en åpen båt også lettere å bevege seg inn og ut av. 

Håper dette innlegget hjelper deg når du skal ta avgjørelsen på spruttrekk eller ikke! Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål.Også i Packraftskolen

Trinnvis guide til ettermontering av festepunkter-Packraft Norge
Trinnvis guide til ettermontering av festepunkter

Les mer
Hvordan unngå åredrypp når man padler packraft og kajakk-Packraft Norge
Hvordan unngå åredrypp når man padler packraft og kajakk

Les mer
Få en bedre padleopplevelse med riktig trykk i packraften-Packraft Norge
Få en bedre padleopplevelse med riktig trykk i packraften

Les mer