Bruk og vedlikehold av tørrdrakter

En tørrdrakt kan gi økt komfort og sikkerhet på turen samtidig som den gir mulighet til å utvide padlesesongen til vinterstid. Hvis du eier en tørrdrakt er det noen grep vi anbefaler å utføre for å ta vare på tørrdrakten best mulig.

Hvordan ta på seg en tørrdrakt?

Når du skal ta på deg en tørrdrakt er det lurt å tenkte på følgende:

 • Ta av klokke og smykker for å beskytte mansjettene og halsen
 • Dykk innmed hodet mens du åpner halsen med begge hendene
 • Forsøk å få til en ålende bevegelse når du tar på drakten, dette gjelder også når du skal ta av drakten. Være forsiktig med å dra for mye i drakten, mansjetter og halsen

Glidelås

Som på alle vanndrakter er selve glidelåsen er den mest utsatte delen av hele drakten. Glidelåsen krever litt vedlikehold og følgende anbefales å gjøre jevnlig:

 • Sørg for at glidelåsen er ren og fri for sand og smuss mellom tennene. Vask den gjerne med mild såpe og en tannbørste.
 • Smør glidelåsen 2-5 ganger i året med egnet voks/glidelås-smøring.
 • Glidelåsen må dras med en jevn bevegelse i en rett linje. Unngå å røsk i glidelåsen
 • Påse at glidelåsen er helt åpnet for du tar på deg drakten
 • Lukk glidelåsen med noen cm åpning under oppbevaring

Hals og Mansjetter

Mansjetter og halsen på en tørrdrakt dekkes ikke av garantien og betraktes som en forbruksvare. Åpenbare produksjonsfeil dekkes av garantien. Levetiden til mansjettene og halsen vil variere basert på bruk og vedlikehold og kan være fra 6 måneder til 3 år. Neopren er som regel mer slitesterkt enn latex og vil derfor ha en lengre levetid.

Når mansjetter og hals må byttes ut anbefaler vi at man leverer drakten til aktører som har god kompetanse på arbeid med latex og neopren. Dette er gjerne den lokale dykkerforretningen. Du kan også gjøre denne jobben selv, men det krever at man setter seg inn i jobben som skal bli gjort.

Følgende momenter er verdt å merke seg med hensyn til å forlenge levetiden mest mulig på mansjettene og halsen på en tørrdrakt:

 • Unngå solkrem ol.
 • Ta av smykker og klokke når du skal ta på eller av drakten
 • Skyll alltid drakten i ferskvann etter bruk
 • Desto oftere drakten blir brukt, desto mykere vil mansjettene og halsen bli
 • Benytt en egnet spray for mansjetter og hals for å gi beskyttelse mot sol og vær. Særlig latex mansjetter og hals må sprayes jevnlig (ca hver 6-8 uke) for å unngå sprekker og uttørking. Vi anbefaler Gear Aid Revivex UV Protectant Spray

 

Reparasjon og vedlikehold

Uavhengig av pris og merke vil alle tørrdrakter etter hvert få små hull/knappenålshull. Dette er avhengig av hvor ofte drakten blir brukt, hvordan den blir brukt og hvordan den blir vedlikeholdt. De fleste knappenålshull kan enkelt tettes/fikses med aquasure eller annet egnet lim. Ved større reparasjoner anbefaler vi å bruke andre aktører som har god kompetanse på tørrdrakter som for eksempel dykkerforretninger.

Vasking

Mange tørrdrakter har en vaskeinstruks på seg som er anbefalt å følge. Generelt sett anbefales det å skylle drakten i ferskvann, samt å gå også over og fjern alt av kvist, gress og andre gjenstander som evt har festet seg i kriker og kroker på drakten.

Hvis du skal vaske tørrdrakten anbefales det å bruke kaldt vann, ullprogram og et mildt vaskemiddel uten skadelige kjemikalier. For å sikre seg at vaskemiddelet blir fjernet helt anbefales det å vrenge drakten og kjøre et skylleprogram ekstra. Tørrdrakter skal kun lufttørkes, så den må henges til tørk. Tørketrommel skal aldri brukes

Oppbevaring

Optimal oppbevaring for tørrdrakter er på et mørkt, tørt, og kjølig rom. Rommet skal ikke være for varmt eller for kaldt, og et rom som har store svingninger i temperatur er ikke å anbefale. Tørrdrakten skal aldri brettes, men skal heng opp eller rulles lett sammen.