Hvordan desinfisere en packraft?

Hvordan desinfisere en packraft?-Packraft Norge

Å desinfisere en packraft er relativt enkelt. Forskjellige leverandører av packrafts leverer ulike modeller, men metoden for å desinfisere packraftene er i prinsippet den samme. Derfor kan du følge denne guiden, uavhengig av om du har en packraft fra Alpackaraft, Kokopelli, MRS eller en annen produsent.

For å hindre spredning av smittsomme sykdommer i norske vassdrag stiller forskriften om omsetning av akvakulturdyr og produkter av akvakulturdyr, forebygging og bekjempelse av smittsomme sykdommer hos akvatiske dyr krav til at ustyr(båter, fiskeredskap mm) som er brukt i ett vassdrag skal tørkes og desinfiseres før det flyttes til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. 

Kort oppsummert betyr dette at vi som packraftere har en plikt til å sørge for at vi ikke sprer sykdommer mellom ulike vassdrag. Ettersom en packraft er så lett og enkel å ta med seg kan vi i teorien padle mange ulike vassdrag på en dag. Da blir det ekstra viktig at vi er nøye med desinfeksjon og tar var på den flotte naturen vår.

Det et to ulike metoder for desinfeksjon. Hvilken som passer best avhenger av situasjon.

Desinfeksjon av packraft ved tørking

Dette er den absolutt enkleste metoden, og den som i praksis vil passe de aller fleste. 

1) Blås opp din packraft, inkludert sete og ryggstøtte.

2) Skyll godt av packraften og annet utstyr du har brukt med kaldt vann for å få vekk sand, grus og andre ting som har festet seg. Bruk gjerne en mild oppvasksåpe som Zalo for å vaske packraften grundig.

3) La packraften og resten av utstyret lufttørke. Du kan gjerne tørke raskt av packraften med et håndkle, men den må uansett få lufttørke etterpå. Det er ekstremt viktig at alt utstyret får tørke 100% før det pakkes ned.

De smittsomme sykdommene vi i dag har i Norske vassdrag spres via vann. Derfor er det ekstremt viktig at vi er nøye med å tørke utstyret, og helst vasker av det før vi skal bruke det i andre vassdrag. På den måten er vi med på å beskytte mangfoldet i norsk natur.

Desinfeksjon av packraft med Virkon S

For desinfeksjon av packraft utstyr når du ikke kan garantere at packraften vil være 100% tørr før neste vassdrag anbefales bruk av Virkon S. Pulveret blandes med vann til 1 % løsning (en måleskje (10g) per liter vann). Stoffet er miljøvennlig, skånsomt mot utstyr og effektivt så lenge løsningen har rosa farge. Ferdig oppløsning i sprøyter og flasker er holdbar i 1-3 uker. 

Anbefalt utstyr for desinfeksjon: 

  • En sprayflaske
  • Kar/balje til fiskeutstyr (håver, sneller, sluker, fluer mm)
  • Virkon S (desinfeksjonsmiddel)

Om du ikke har et kar/balje kan du selvfølgelig bruke sprayflasken på mindre utstyr også. Bruk gjerne en gammel sprayflaske som har inneholdt kjøkkenspray eller spray for baderom, vindu og lignende.

1) Blås opp din packraft, inkludert sete og ryggstøtte.

2) Skyll godt av packraften og annet utstyr du har brukt med kaldt vann for å få vekk sand, grus og andre ting som har festet seg. 

3) Båten sprayes med Virkon S. Her er det viktig at hele overflaten dekkes med desinfeksjonsmiddelet. Virkon S må virke i 10 - 15 minutter for å ha full effekt. Det er spesielt viktig dersom packraften/utstyret har vært direkte i kontakt med smittet fisk.

4) Skyll godt av packraften og annet utstyr du har brukt med kaldt vann igjen, og la den gjerne lufttørke så mye som mulig.

5) Dersom du har anledning bør mindre utstyr bades/dyppes i desinfeksjonsmidlet.

Tips

Hvis du skyller/vasker av din packraft med en gang du kommer hjem fra tur og setter den til tørking umiddelbart er den tørr og desinfisert til neste tur! 



Også i Packraftskolen

Trinnvis guide til ettermontering av festepunkter-Packraft Norge
Trinnvis guide til ettermontering av festepunkter

Les mer
Hvordan unngå åredrypp når man padler packraft og kajakk-Packraft Norge
Hvordan unngå åredrypp når man padler packraft og kajakk

Les mer
Få en bedre padleopplevelse med riktig trykk i packraften-Packraft Norge
Få en bedre padleopplevelse med riktig trykk i packraften

Les mer