Å desinfisere en packraft er relativt enkelt. Forskjellige leverandører av packrafts leverer ulike modeller, men metoden for å desinfisere packraftene er i prinsippet den samme. Derfor kan du følge denne guiden, uavhengig av om du har en packraft fra Alpackaraft, Kokopelli, MRS eller en annen produsent.

For å hindre spredning av smittsomme sykdommer i norske vassdrag stiller forskriften om omsetning av akvakulturdyr og produkter av akvakulturdyr, forebygging og bekjempelse av smittsomme sykdommer hos akvatiske dyr krav til at ustyr(båter, fiskeredskap mm) som er brukt i ett vassdrag skal tørkes og desinfiseres før det flyttes til andre vassdrag eller andre deler av samme vassdrag. 

Kort oppsummert betyr dette at vi som packraftere har en plikt til å sørge for at vi ikke sprer sykdommer mellom ulike vassdrag. Ettersom en packraft er så lett og enkel å ta med seg kan vi i teorien padle mange ulike vassdrag på en dag. Da blir det ekstra viktig at vi er nøye med desinfeksjon og tar var på den flotte naturen vår.

Det et to ulike metoder for desinfeksjon. Hvilken som passer best avhenger av situasjon.

Desinfeksjon av packraft ved tørking

Dette er den absolutt enkleste metoden, og den som i praksis vil passe de aller fleste. 

1) Blås opp din packraft, inkludert sete og ryggstøtte.

2) Skyll godt av packraften og annet utstyr du har brukt med kaldt vann for å få vekk sand, grus og andre ting som har festet seg. Bruk gjerne en mild oppvasksåpe som Zalo for å vaske packraften grundig.

3) La packraften og resten av utstyret lufttørke. Du kan gjerne tørke raskt av packraften med et håndkle, men den må uansett få lufttørke etterpå. Det er ekstremt viktig at alt utstyret får tørke 100% før det pakkes ned.

De smittsomme sykdommene vi i dag har i Norske vassdrag spres via vann. Derfor er det ekstremt viktig at vi er nøye med å tørke utstyret, og helst vasker av det før vi skal bruke det i andre vassdrag. På den måten er vi med på å beskytte mangfoldet i norsk natur.

Desinfeksjon av packraft med Virkon S

For desinfeksjon av packraft utstyr når du ikke kan garantere at packraften vil være 100% tørr før neste vassdrag anbefales bruk av Virkon S. Pulveret blandes med vann til 1 % løsning (en måleskje (10g) per liter vann). Stoffet er miljøvennlig, skånsomt mot utstyr og effektivt så lenge løsningen har rosa farge. Ferdig oppløsning i sprøyter og flasker er holdbar i 1-3 uker. 

Anbefalt utstyr for desinfeksjon: 

  • En sprayflaske
  • Kar/balje til fiskeutstyr (håver, sneller, sluker, fluer mm)
  • Virkon S (desinfeksjonsmiddel)

Om du ikke har et kar/balje kan du selvfølgelig bruke sprayflasken på mindre utstyr også. Bruk gjerne en gammel sprayflaske som har inneholdt kjøkkenspray eller spray for baderom, vindu og lignende.

1) Blås opp din packraft, inkludert sete og ryggstøtte.

2) Skyll godt av packraften og annet utstyr du har brukt med kaldt vann for å få vekk sand, grus og andre ting som har festet seg. 

3) Båten sprayes med Virkon S. Her er det viktig at hele overflaten dekkes med desinfeksjonsmiddelet. Virkon S må virke i 10 - 15 minutter for å ha full effekt. Det er spesielt viktig dersom packraften/utstyret har vært direkte i kontakt med smittet fisk.

4) Skyll godt av packraften og annet utstyr du har brukt med kaldt vann igjen, og la den gjerne lufttørke så mye som mulig.

5) Dersom du har anledning bør mindre utstyr bades/dyppes i desinfeksjonsmidlet.

Tips

Hvis du skyller/vasker av din packraft med en gang du kommer hjem fra tur og setter den til tørking umiddelbart er den tørr og desinfisert til neste tur! 


Nyhetsbrev

Norwegian
Norwegian
★ Produktomtaler

Vi lar kundene våre snakke for oss!

621 reviews
84%
(522)
15%
(91)
1%
(8)
0%
(0)
0%
(0)
E
MRS Adventure X2
Eivind Tandberg-Beltran (Hakadal, Viken, Norway)
MRS Adventure X2

Flott packraft. Utrolig anvendelig, og tåler juling. Lett å manøvrere. Fylles med luft på 7-8 minutter. Tømmes for luft på et par minutter. Rulles sammen enkelt til en rull som passer i en 40-45 liters sekk, eller bak på sekken. Sammen med en sammenleggbar åre, så får du potensielt alt i en sekk. Bruker du kajakkåre, så kan denne være ganske effektiv. NB! Padler du alene så bestill raft med spruttrekk. Ellers vil du bli våt. Spruttrekket fungerer veldig godt, og kan fjernes fullstendig på under 1 minutt. Er man to, så blir det padling med kano - åre, og da blir bevegelser slik at man unngår vannsprut. Har padlet gjennom hele nordmarka med denne alene, og det er absolutt en ny måte å oppleve naturen på. Er til og med mulig å prøve seg på noen lette stryk. Setene er komfortable, og enkelt å justere fra 2 brukere til 1. Plassen er tilstrekkelig til 2 med bagasje, og det er meget enkelt å feste sekk på baug, eller akterut, hvis man har sekk med festekroker. Vanskelig å finne negative trekk ved denne - det må i så fall være at den lave vekten gjør fremdrift og retningsstabilitet noe dårligere enn en tyngre farkost.

C
Norseraft Viking
Cang Ho (Drammen, Viken, Norway)
Norseraft Viking

Super service. Godt gjennomtenkt produkt. Setene kan festes med borrelås. God størrelse på ryggstøtte og sete så du sitter meget godt. Raften går godt på vannet. Veldig god benplass for meg på 175 cm. Plass til sekk foran bena. Spruttrekket går langt opp i rygg og kan strammes igjen. Har kun prøvd kipara char 265 tidligere. Denne har litt større sittepute og ryggpute som gjør den litt mer komfortabel. Likte borrelås på sete som gjør at den sitter fast ved padling og bæring. Veldig fornøy med å handle her, så anbefales på det varmeste👍😊

J
MRS Microraft L
Jon Farmen (Oslo, Oslo County, Norway)
5 stjerner er for lite.

Har aldri vært borti bedre, raskere og trivligere kundeservice.
Og kjøpet av båt, har vært en av de beste investeringene jeg har gjort.

Microraft Xl og Adventure XL

Testa Microraft xl (en seter) og Adventure xl (to seter) i noen dager her på Voss. I fjellvann, bekker og stryk. Først og fremst veldig gøy og et helt genialt turprodukt. Tåler masse juling og er lett å fylle med medbrakt pumpepose. Litt uvant i begynnelse, litt sånn vinglepetter men med rett last. Litt tyngde framme og den går rett og fint. Et tips er også å sitte litt tilbakelent,,syns båten fikk mer kontakt med vannet og var lettere å padle. En drøm av en båt. lett i vekt,utrolig stabil og artig i rennende vann. Anbefales veldig. Løp og kjøp.

lars

A
Norseraft Viking
Andre Pedersen (Tønsberg, Vestfold og Telemark, Norway)
Motstand ingen hindring

Nå starter sesongen! Packraften skal ta oss til de mest bortgjemte vanna, over de bratteste klipper og sørge for mange gode eventyr :)