Hvordan blåse opp en Packraft

Hvordan blåse opp en Packraft

Å blåse opp en packraft er relativt enkelt. Forskjellige leverandører av packrafts bruker ulike ventiler på sine båter, men metoden for oppblåsing er i prinsippet den samme. Derfor kan du følge denne guiden, uavhengig av om du har en packraft fra Alpackaraft, Kipara, Kokopelli, MRS eller en annen produsent.

1) Åpne hovedventilen
2) Skru på pumpesekken
3) Fyll pumpesekken med luft og press den inn i packraften til den er full.
4) Koble fra pumpesekken
5) Bruk enveisventilen til å "toppe" packraften med luft

Når du har fylt så mye luft som du kan ved hjelp av pumpesekken bruker du lungene til å "toppe" lufttrykket så den blir så hard som mulig. En hard packraft vil gi deg bedre kontroll og ytelse, og det er faktisk mindre sjanse for hull og rifter. Les videre for mer detaljerte instruksjoner om hvordan du bruker pumpesekkene fra MRS og Kokopelli. 

Tips

  • Varm luft i tuben på packraften trekker seg sammen i kontakt med kaldt vann. Blås derfor packraften opp og legg den i vannkanten noen minutter for nedkjøling før du tar noen siste drag med lungene. Ikke glem å ta ut litt luft når du tar den opp på land en varm sommerdag.
  • Du klarer ikke å fylle for mye luft i packraften ved hjelp av pumpesekken og lungene. Men du bør være forsiktig med å bruke elektriske pumper. Mindre oppladbare pumper kan trygt brukes, men kraftige pumper kan skade packraften, og den kan i verste fall sprenge.

Hvordan blåse opp en Packraft fra MRS

Packraftene fra MRS kommer med en standard pumpesekk som er relativt enkel å bruke og som rommer mye luft av gangen. Hovedventilen åpner opp direkte inn i tuben, og luften kan strømme fritt inn. Dette gjør at det er lett og raskt å pumpe opp packraften.

1) Du begynner med å åpne hovedventilen og skru på pumpesekken. 

2) Pumpesekken fyller man deretter med luft ved å åpne den, "riste" forsiktig, lukke den og presse luften inn. Det skal være veldig enkelt å få luft inn i sekken, litt "risting" holder. Dersom det blåser mye kan det være litt mer utfordrende. Da vender du åpningen mot vinden og bruker den til å fylle pumpesekken med luft, før du presser den inn i tuben. Pumpesekken rommer 60 – 70 liter luft og det kreves normalt 5 – 8 repetisjoner for å fylle packraften.

3) Når man ikke får fylt mer luft med pumpesekken kobles denne fra ventilen og hovedventilen skrues på plass. For å fylle packraften fullstendig opp benyttes sekundærventilen ytterst på hovedventilen. Dette er en enveis ventil som ikke slipper ut luft i mellom innblåsingene.

4) Når selve packraften er fylt opp gjenstår bare sete- og ryggputen. Disse blåses enkelt opp gjennom påmontert ventil og skrus igjen når ferdig.

Se video under dersom du foretrekker instruksjoner i videoformat

Hvordan blåse opp en Packraft fra Kokopelli

Packraftene fra Kokopelli kommer med en Leafield D7 ventil. Fordelen med denne ventilen er at den ikke stikker mye ut, og dermed minsker du sjansen for at den henger seg fast i noe når du padler. Den er også mindre utsatt for slag fra steiner og trær du eventuelt måtte støte på. Denne typen ventil tar noe lenger tid å bruke, men er fortsatt veldig enkel i bruk.

1) Skru av lokket på ventilen, dytt ned "stammen" i midten og vri den til venstre for å åpne ventilen helt.

2) Skru på pumpesekken.

3) Pumpesekken fyller man deretter med luft ved å åpne den, "riste" forsiktig, lukke den og presse luften inn. Det skal være veldig enkelt å få luft inn i sekken, litt "risting" holder. Dersom det blåser mye kan det være litt mer utfordrende. Da vender du åpningen mot vinden og bruker den til å fylle pumpesekken med luft, før du presser den inn i tuben. Pumpesekken rommer 60 – 70 liter luft og det kreves normalt 5 – 8 repetisjoner for å fylle packraften.

4) Når man ikke får fylt mer luft med pumpesekken kobles denne fra ventilen. Skru løs pumpesekken og dytt ned "stammen" i midten og vri den til høyre for å lukke ventilen.

5) For å fylle packraften fullstendig opp kobler du på det medfølgende munnstykket, eller blåser direkte inn i ventilen. I lukket posisjon fungerer den som en enveisventil, så det er ikke noe problem å bruke lungene til å fylle packraften helt full.

Se video under dersom du foretrekker instruksjoner i videoformat


Nyhetsbrev