Padleåre for packrafting

Padleåre for packrafting-Packraft Norge

De mest vanlige padleårene til packrafting i Norge er en fire-delt åre med karbonskaft og plastkomposittblad, med en lengde på ca 210 - 230 cm. For nybegynnere og "feriepadlere" favoriseres gjerne årer med lav åreføring. Mer erfarne padlere har ofte behov for flere typer til ulikt bruk. 

Viktige faktorer når man skal velge padleåre for packrafting er: 

1️⃣ Delbar? Fire-delte årer er enkelt å transportere på land. Både i tett skog og på fly. 

2️⃣ Lengde: 210 - 230 cm er mest populært for padling på rolig vann. For elver og stryk brukes kortere årer mellom 197 - 205 cm. 

3️⃣ Åreblad: For elvepadling eller rolig vann

4️⃣ Materiale: Kostnad, vekt og robusthet er forskjellige avveininger som må gjøres. 

5️⃣ Padlesnor (Paddle leash): Anbefalt på flatt vann, ikke anbefalt i elver og stryk. 

Utforming

Firedelte padleårer er foretrukket blant de fleste packraftere nettopp fordi de kan deles opp og enkelt transporteres. Todelte årer er rimeligere, men passer ikke like godt til ryggsekken, og vil kunne hekte seg fast når man beveger seg i områder med tett vegetasjon. Padleårer i en del er stivere, men enda mer upraktiske å transportere på land. 

Kajakkårer er i all hovedsak designet for to ulike formål; havpadling og elvepadling. 

Hav: Havkajakk-årer er ment for lange dager på flatt vann. Bladene er smale og lange, som holder vekten nede og tilrettelegger for mer effektiv bevegelse gjennom både luft og vann. Denne type padleårer er lange (205 - 240 cm) og laget for lav åreføring som fører til en mindre belastning på kroppen. 

Elv: Årer for elvepadling er laget for mye kraft og rask manøvrering. Bladene er brede som gir en større overflate for å overføre kraften til annet. Elvepadlingsårer er kortere (194 - 205 cm) og laget for padling med høy åreføring som raskt gir mulighet for neste padletak. 

Hybrid: Havkajakk-årer er ikke laget for elvepadling, så det er risikabelt å benytte de til elvepadling. Men det finnes flere produsenter som har laget en "allround"-padleåre, som er både lett, bred og lang. 

Vinkel

Vinkeljusteringen beskriver forholdet mellom de to bladene. Vinkeljusteringen tillater det øvre årebladet å skjære gjennom luften med minst mulig motstand. Dette kan gjøre stor forskjell på lange dager, spesielt når man padler i motvind. Padleårer kommer typisk med en fast eller justerbar vinkel, hvor 30 grader er mest vanlig blant packraftere. 

En grunnregel er: desto kraftigere motvind, desto kraftigere vinkling. 

Materiale, Åreblad

  • Plast (Plastkompositt, Polymer, Polypropylene, Nylon):
    Rimelig, tungt, fleksibelt. Robuste, men tåler UV-aldring dårlig. 
  • Kompositt (fiberglass, karbonfiber):
    Stive og robuste. Fiberglass gir en god balanse med hensyn til kostnad og kvalitet. Karbonfiber er førstevalget til padlerne som stiller høye krav til utstyr og utførelse 
  • Tre:
    Treårer  er lette, robuste og stive - og ser utrolig stilige ut. De er noe sjeldnere blant packraftere for de ofte kommer i en del. 

Vedlikehold

Padleåren bør tørkes å demonteres før det skal lagres, spesielt viktig er det å skylle av padleåren etter bruk i saltvann. Delene som skjøter åren sammen blir ofte løsere med tiden, og når de er blitt løse må de byttes ut eller oppgraderes. 

Padlesnor (Paddle leash)

Padlesnor er brukt for å holde padleåren i nærheten dersom man skulle velte (eller bli for opptatt av fiskestangen). Samtidig er det viktig å påpeke at padlesnoren øker risikoen for å hekte seg fast, og er derfor ikke anbefalt i elver hvor det er mye bevegelse og krefter i sving. Dette fordi bevegelig vann kan vikle snoren rundt kroppsdeler. 

Padlesnoren er anbefalt på åpent vann fordi konsekvensen av å bli separert fra båten og/eller padleåren er for stor. Også i Packraftskolen

Trinnvis guide til ettermontering av festepunkter-Packraft Norge
Trinnvis guide til ettermontering av festepunkter

Les mer
Hvordan unngå åredrypp når man padler packraft og kajakk-Packraft Norge
Hvordan unngå åredrypp når man padler packraft og kajakk

Les mer
Få en bedre padleopplevelse med riktig trykk i packraften-Packraft Norge
Få en bedre padleopplevelse med riktig trykk i packraften

Les mer