11 ting du bør vite om packrafting

11 ting du bør vite om packrafting-Packraft Norge

Packrafting har blitt en stadig mer populær aktivitet i friluftslivet, spesielt i Norge hvor det finnes mange flotte elver og innsjøer. Hvis du vurderer å prøve packrafting, er det flere ting du bør vite om før du kommer i gang.

 

1. Hva er packrafting? 

Packrafting er en aktivitet som innebærer å padle en liten, lett og oppblåsbar båt som kan enkelt bæres i en ryggsekk. Packrafting gir deg muligheten til å komme til steder som ellers ville vært vanskelig tilgjengelig. Packrafting kombinerer ofte paddling med andre turformer som gåing, sykling eller turer over flere dager. Dette gir deg en unik opplevelse i naturen.

For mer informasjon om hva packrafting er - klikk her!

2. Hva er fordelene med packrafting?

Packrafting gir deg muligheten til å utforske områder som ellers ville vært vanskelig å nå, for eksempel uberørte elver og innsjøer. Det er også en aktivitet som passer for alle aldre og ferdighetsnivåer. Packrafting gir deg muligheten til å oppleve naturen på en ny og spennende måte.

Packrafting er også en ypperlig familie-aktivitet og passer for barn og voksne i alle aldre. Eller dersom du foretrekker å ha med deg hunden på tur finnes det flere modeller og tips for dette. 

3. Hva brukes en packraft til? 

Packraften kan brukes til å utforske elver, innsjøer og fjorder. Den kan brukes til multi-eventyr hvor du kan kombinere padling og fjelltur. Den kan brukes til fiske, jakt og camping. 

Packrafting gir muligheten til å utforske terreng som ellers ville vært utilgjengelig. Dermed åpner det opp kartet og gir uante muligheter!

4. Hvilket utstyr trenger du for å packrafte? 

Det grunnleggende utstyret du trenger for å packrafte inkluderer en

Utover det er det mye annet som er kjekt, som blant annet: vanntette pakksekker, reparasjonsutstyr, fiskestangholdere, tørrdrakter med mer. Utstyret kan variere avhengig av om du skal padle på stille vann eller i whitewater, så det er viktig å velge utstyr som passer dine behov.

5. Hvilke packrafter finnes? 

Det finnes en rekke ulike packrafter på markedet, som varierer i størrelse, vekt og funksjonalitet. Ultralette packrafter er perfekte for turer hvor du går mer enn du padler, mens mer robuste packrafter kan brukes for elvepadling. Det finnes også packrafter spesielt designet for fiske og jakt, som er det mest populære i Norge. 

Hvilke packrafter har vi? Elvepadlingspackraft, fiskepackraft, Allrounder-packraft, Tandempackraft

6. Hvordan velge packraft? 

Det er flere faktorer som bør vurderes når du skal velge deg en packraft. Her kan vi nevne noen: 

  • Budsjett
  • Egne behov
  • Materialer
  • Spruttrekk eller ikke
  • Trenger jeg TiZip (Intern lagring i tubene)
  • Størrelse
  • Kapasitet

Vi har skrevet en mer utfyllende artikkel om de nevnte faktorene her

7. Kan man fiske fra Packraft? 

Ja, packrafting er en flott aktivitet for fiskeentusiaster. Med en packraft kan du enkelt padle til steder som ellers ville vært vanskelige å nå, og det gir deg en unik fiskeopplevelse. Det er utviklet flere ulike tilbehør for fiskere, som forhøyede seter, stangholdere, anker ol. 

Noen er litt bekymret for å ha skarpe kroker i nærheten av packraften, men det er ingen stor grunn til bekymring. Du må bruke en del kraft for å få kroken igjennom det robuste materiale på packraften, så ved å være litt observant og forsiktig vil ikke dette være noe problem. 

8. Hvor mye veier en packraft? 

En packraft veier mellom 1 - 7kg. Vår letteste modell veier ca 800 gram og er en liten ultralett modell, mens den tyngste veier ca 7,5 og er en stor tandem-modell. Hensikten med packrafting er at packraften skal være så lett at man kan bære den med seg, i tillegg til annet turutstyr man måtte ha. 

Husk at tilbehør også øker vekten, som padleåre og vest. 

9. Hvilke sikkerhetshensyn bør tas når man padler packraft?

Packrafting kan være en trygg og morsom aktivitet, men det er viktig å ta sikkerhetshensyn. Det er viktig å alltid bruke redningsvest og å ha med nødvendig sikkerhetsutstyr, som en førstehjelpspakke og kommunikasjonsutstyr. Det kan også være lurt å padle sammen med en erfaren person hvis du er nybegynner.

Vi har skrevet mer om sikkerhet her

10. Hva er populære Packraftturer?

Det er mange flotte packraft-turer å velge mellom i Norge, Kvennavassdraget er en av de mest populære. Nordmarka Classic er også en svært populær packraft-tur. 

Dersom du trenger inspirasjon til flere kan du bla i denne oversikten over turguider for packraftere. 

11. Hvor kan man lære mer om packrafting? 

Hvis du vil lære mer om packrafting kan du ta en titt i Packraftskolen som er et godt oppslagsverk for ferske og erfarne packraftere. Det finnes også en egen facebook-gruppe kalt Packrafting i Norge, her er det mulig å diskutere og dele erfaringer med andre. Det er også mulig å sende oss en e-post eller ringe dersom du har konkrete spørsmål! :)Også i Packraftskolen

Trinnvis guide til ettermontering av festepunkter-Packraft Norge
Trinnvis guide til ettermontering av festepunkter

Les mer
Hvordan unngå åredrypp når man padler packraft og kajakk-Packraft Norge
Hvordan unngå åredrypp når man padler packraft og kajakk

Les mer
Få en bedre padleopplevelse med riktig trykk i packraften-Packraft Norge
Få en bedre padleopplevelse med riktig trykk i packraften

Les mer