Informasjon om turen

  • Turlengde:70 km
  • Varighet:5-10 dager
  • Padling:Lett/Middels
  • Fysisk:Middels/Krevende

Kvenna er en klassisk tur for packraftere, og en perle av et eventyr. Her får man en fin blanding av partier hvor du må gå, store vann og strekninger med elv og stryk. Det er fantastisk fiske i så og si hele Kvennavassdraget og mulighet til å få ørret på opptil flere kilo. Området du reiser gjennom består av nydelig og uberørt natur. Dette er et av de mer avsidesliggende områdene i Sør-Norge, men det er populært blant folk som er glad i tur og fiske, så du bør ikke bli overrasket om du møter folk på veien. Langs siste del av vassdraget ligger det også en hytte per vann. Disse er i privat eie og leies ut til fiskere.

I øverste del av vassdraget er det krav om fiskekort. Nederste del av vassdraget er i privat eie, og her er det fritt frem å fiske med stang. Garn eller andre fangstmetoder er ikke tillatt.

Vi anbefaler på det sterkeste at siste natt på turen tilbringes på Mogen Turisthytte. Denne hytten drives av DNT, og her er det mulighet til å få sitt eget rom og sove i seng. Det er også mulig å få varm mat og snacks, øl (for de som liker det) samt å tørke klær og utstyr. Dette vil nesten garantert friste etter 70 km!

Tips

Sett bilen ved Skinnarbu og ta bussen til Austmannalia. Herfra kan du gå inn, bestille taxi eller ordne annen transport de siste kilometerne. Bussruter finner du her.

For de som ønsker en litt lettere start på turen er det et godt tips å avtale kløv opp til Holmavatnet. Hestene kan bære opp til 70kg hver, men man må gå selv. Turen opp med kløv beregnes å ta 7-8 timer. Turene må være avklart senest 10. april, så vær tidlig ute. Kontakt Øystein Brekke på tlf 48031636 eller e-post oebrekk2@online.no for å avtale kløv.

Kjøp fiskekort for Hardangervidda Vest, så kan du fiske de øvre delene av Kvennavassdraget. Fiskekortet kjøper du her.

Skal du avslutte turen på Mogen kan det være lurt å bestille seg rom. Spesielt i høysesong. Mer informasjon om Mogen og hva de tilbyr finner du her.

Husk å sjekke rutetidene til Fjellvåken før du drar, så vet du når den går fra Mogen til Skinnarbu. Billetter kan du kjøpe om bord. Rutetidene finner du her.

Rutebeskrivelse

Første etappe opp til Holmavatnet kan være noe tung, og vi anbefaler at du beregner god tid opp. Når du først er kommet opp er det flatt og fint å slå opp telt. Vi anbefaler at du går helt bort til den lille elva/bekken som går ned mot Vivassvatnet, så har dere rent og friskt vann første kvelden.

Kryss Holmavatnet og sjekk om du kan padle deler av elva ned mot Kvennsjøen eller om vannstanden er for lav. Det er noen mindre stryk her du trolig ønsker å gå rundt uansett.

Kvennsjøen er den største innsjøen på turen, og her bør du håpe på litt medvind. Etter Kvennsjøen kommer det tett i tett med små vann og små elver mellom hvert vann. Man kan padle mange av elvene, men vær obs på at det plutselig kan komme små stryk. Husk derfor å sjekke godt før du padler. 

Rett etter at du har passert Hansbu kommer du til Skyttarfossen (mellom Nedsta Krokavatnet og Sandvatn). Her gjelder det å være forsiktig og komme seg på land i god tid.

Etter det er det igjen mange fine vann og strekker med elv som kan padles, men enkelte stryk bør man gå rundt. Når man kommer til enden av Vollevatnet og elva igjen begynner ned mot Mogen er det på tide å padle inn på venstre bredde og pakke sammen packraften. Det finnes en sti man kan følge, og de siste hundre meterne til Mogen er det også en grusvei.

Ved Mogen regner vi turen som avsluttet, og de fleste vil velge å ta Fjellvåken over til Skinnarbu. Det er selvfølgelig mulig å padle hele veien, men vær obs på at Møsvatn er digert og at det vil bli en veldig lang padletur.

Vår tur

Vi padlet Kvennavassdraget i August 2017. Les mer om turen vår her.


1 Svar

Tormod Tveiterås
Tormod Tveiterås

november 28, 2020

Jeg og 5 venner gjorde denne turen sammen i 3 kanoer da vi var 19 år gamle. Det er nå ca 43 år siden, og noe som aldri blir glemt!

Internett fantes ikke dengang, men vi hadde hørt om noen som hadde padlet ned Kvenna.Vi kjøpte kart og planla sammen, og drog ut i villmarka.

Vi brukte en uke på turen, og det var et blodslit for kanoene var selvbygget og veide opp mot 30 kilo, og vi hadde ryggsekker på ca 20 kg. Vi kunne ikke padle ned stryka, så til å begynne med bar vi kanoene først mellom hvert vann, og gikk tilbake for å hente sekkene. Så valgte vi å bære både sekker og kanoer – altså ca 35 kg på ryggen hver – da dette gikk fortere. Det ble mye bæring og tung bæring! At det gikk bra er et under!

Vi bar også kanoene første dagen opp til startpunktet Holmavatnet og gikk tilbake for å hente utstyret. Det var veldig bratt og tungt (som beskrevet her). Nesten øverst møtte vi noen svensker som lo seg fillete av oss som sleit oss opp. “Vad skall ni med kanoten här???” hikstet de.

Vi hadde med oss havregryn i mengder, for det er jo spesielt næringsrikt per vekt. Så det ble havregrøt til morgen, middag og kvelds i en uke. (Jeg har aldri smakt havregrøt siden….) Vi ble invitert på kveldsmat hos noen hyggelige fiskere i ei hytte. Vi som ikke hadde smakt annet enn havgregrøt på 5 dager tømte brødlageret deres. En minnerik opplevelse av gjestfrihet i villmarka!

Kvenna renner jo på tvers av flere vandreruter, så det er virkelig øde villmark – som det står i beskrivelsen her. Vi møtte svært få på turen vår, og om det hadde skjedd et uhell og vi trengte hjelp hadde vi vært dårlig stilt tror jeg. (Ikke mobiltelefon – men det er neppe dekning der i dag heller, ikke satelitt-telefon eller GPS-peiler)

Vi padlet til slutt over Møsvatnet, og jeg kan bekrefte at det er en veldig LANG tur på åpent vann etter en uke i fjellet.

Det ser gøy ut med packraft, og jeg har begynt å drømme om å gjenta turen på denne måten – kanskje også sammen med noen av de som var med forrige gang, og evt. med deres voksne barn. Det ville vært en helt utrolig ting å oppleve!!

Takk for en flott turbeskrivelse og for at dere fremmer denne “båtsporten” i Norge!!

Legg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de vises.

Nyhetsbrev

Norwegian
Norwegian
★ Produktomtaler

Vi lar kundene våre snakke for oss!

772 reviews
84%
(650)
15%
(113)
1%
(9)
0%
(0)
0%
(0)
E
MRS Adventure X2
Eivind Tandberg-Beltran (Hakadal, Viken, Norway)
MRS Adventure X2

Flott packraft. Utrolig anvendelig, og tåler juling. Lett å manøvrere. Fylles med luft på 7-8 minutter. Tømmes for luft på et par minutter. Rulles sammen enkelt til en rull som passer i en 40-45 liters sekk, eller bak på sekken. Sammen med en sammenleggbar åre, så får du potensielt alt i en sekk. Bruker du kajakkåre, så kan denne være ganske effektiv. NB! Padler du alene så bestill raft med spruttrekk. Ellers vil du bli våt. Spruttrekket fungerer veldig godt, og kan fjernes fullstendig på under 1 minutt. Er man to, så blir det padling med kano - åre, og da blir bevegelser slik at man unngår vannsprut. Har padlet gjennom hele nordmarka med denne alene, og det er absolutt en ny måte å oppleve naturen på. Er til og med mulig å prøve seg på noen lette stryk. Setene er komfortable, og enkelt å justere fra 2 brukere til 1. Plassen er tilstrekkelig til 2 med bagasje, og det er meget enkelt å feste sekk på baug, eller akterut, hvis man har sekk med festekroker. Vanskelig å finne negative trekk ved denne - det må i så fall være at den lave vekten gjør fremdrift og retningsstabilitet noe dårligere enn en tyngre farkost.

C
Norseraft Viking
Cang Ho (Drammen, Viken, Norway)
Norseraft Viking

Super service. Godt gjennomtenkt produkt. Setene kan festes med borrelås. God størrelse på ryggstøtte og sete så du sitter meget godt. Raften går godt på vannet. Veldig god benplass for meg på 175 cm. Plass til sekk foran bena. Spruttrekket går langt opp i rygg og kan strammes igjen. Har kun prøvd kipara char 265 tidligere. Denne har litt større sittepute og ryggpute som gjør den litt mer komfortabel. Likte borrelås på sete som gjør at den sitter fast ved padling og bæring. Veldig fornøy med å handle her, så anbefales på det varmeste👍😊

Microraft Xl og Adventure XL

Testa Microraft xl (en seter) og Adventure xl (to seter) i noen dager her på Voss. I fjellvann, bekker og stryk. Først og fremst veldig gøy og et helt genialt turprodukt. Tåler masse juling og er lett å fylle med medbrakt pumpepose. Litt uvant i begynnelse, litt sånn vinglepetter men med rett last. Litt tyngde framme og den går rett og fint. Et tips er også å sitte litt tilbakelent,,syns båten fikk mer kontakt med vannet og var lettere å padle. En drøm av en båt. lett i vekt,utrolig stabil og artig i rennende vann. Anbefales veldig. Løp og kjøp.

lars

S
MRS Microraft L
Stein-Ivar (Tromsdalen, Troms og Finnmark, Norway)
Fantastisk service!

Fikk en fantastisk service og oppfølging helt fra første kontakt til levering. Gleder meg til å ta packraften i bruk ;)

J
MRS Microraft L
Jon Farmen (Oslo, Oslo County, Norway)
5 stjerner er for lite.

Har aldri vært borti bedre, raskere og trivligere kundeservice.
Og kjøpet av båt, har vært en av de beste investeringene jeg har gjort.