Informasjon om turen

  • Turlengde: 50 km
  • Varighet: 2-3 dager
  • Padling: Middels
  • Fysisk: Middels

Nordmarka Classic er en rute som er vel utprøvd med kano, men som kanskje passer enda bedre til packraft. Denne ruten krysser Nordmarka på langs, fra Grua i Oppland til Maridalen i Oslo. Dette er en perle av et padleeventyr med uendelige fiskemuligheter, flotte leirplasser og ikke minst en nydelig natur som passer perfekt til packraft.

Grua ligger lett tilgjengelig med tog, og er et fint utgangspukt for turen for de som ikke har bil. Buss går fra Grua stasjon og opp til Myllsdammen, så her er det enkelt å komme seg til turens start. Det er også parkering både ved Myllsdammen og i Maridalen, så transport løses relativt enkelt.

Det er verdt å nevne at det er mange fine fiskevann på denne turen, så man bør definitivt vurdere å ta med seg stanga og litt forskjellig fiskeutstyr. Husk fiskekort!

Tips

Bussrute fra Grua til Myllsdammen finner du her.

Har du én bil? Sett den igjen i Maridalen og ta toget fra Snippen stasjon til Grua. Herfra tar du bussen videre til Myllsdammen. Togrute finner du her.

Fiskekort nord i Nordmarka finner du her.

Fiskekort sør i Nordmarka finner du her.

Rutebeskrivelse

På parkeringsplassen ved Mylla er det på tide å blåse opp packraften, og la padleeventyret starte. Vannet krysses på tvers mot vest, forbi noen øyer og videre fra vestenden på grusvei sydover mot det neste vannet, Ølja. Her er det greit å komme seg ned til vannkanten gjennom hogstfeltet på østsiden av vannet.

Det er flere plasser å gå i land på Ølja, men det enkleste er å sikte seg inn mot koia på vestsiden. "Bristol" som den heter er åpen, og består av brisker og et ildsted i midten. Den er satt i stand av Jevnaker Almenning, og det er fullt mulig å overnatte hvis man foretrekker å ligge innendørs.

Videre går turen ned til Tverrsjøen, og deretter på sti sydover ca. 400 meter ned til Skarvvatnet. Padle til demning i sydenden av vannet. Herfra er det bare 100 meter ned til neste vann, Buvatn.

Nå er man inne i et flott område med mange fine leirplasser, og det er verdt å sette av litt tid til å nyte det flotte Pershusfjellet som følger vestsiden av vannene. Legg merke til at man nå beveger seg inn i Spålen-Katnosa naturreservat. Fra demningen i sydenden av Pershusvannet er det ca. 800 meter på sti ned til Aklangen, og det går helt fint å bære packraften på sekken.

Vel ute på Aklangen har man et ganske langt og fint padlestrekke foran seg, gjennom bukta som fører til Katnosa, fordbi flere øyer og i retning Katnosdammen.

Nå kan det være like greit å pakke sammen packraften. Det er ca. 4 kilometer på grusvei ned til Store Sandungen. Hvis man ønsker seg en litt mer spennende tur er det mulig å ta av på en sti østover mot Kjerkeberget, Oslos nordligste og høyeste punkt som ligger akkurat på grensa mellom Oppland og Oslo. Herfra har du storslått utsikt over den nordlige delen av marka.

Store Sandungen padles østover, forbi Skysskafferodden og deretter sydover mot Sandungsdammen. Igjen får man en liten etappe på grusvei, men ikke lengre enn at packraften kan beholdes på sekken. Ute på Hakloa lønner det seg å holde vestsiden, og det en fin plass å gå i land et stykke før enden av vannet. Plassen er tydelig i terrenget, og grei å se fra avstand.

Fra man går i land er det ca. 2 km ned til Kikutstua og Bjørnsjøen. Nok en mulighet for topptur hvis man skulle ønske det. Kikut ligger en drøy kilometer nord for Kikutstua.

Bjørnsjøen padles sydover mot Bjørnsjødammen. Her er det greit å gå i land på vestsiden av demningen og gå videre øst over den og opp steintrappa mot Bjørnholt og grusveien.

Ca. 1,5 km på grusvei ned til Rottungen som padles nordøstover mot bekken som renner ut i Gåslungen. Følg passasjen nord for bekken ned til vannkanten. Gåslugen henger sammen med det siste vannet, Øyungen, men man må ut av farkosten en liten tur ved ei bru ved Gåslungsdammen.

Turen er snart over, men man har mange mulighetsiste rest på en av de fine øyene og oddene. Vær litt obs i hekkesesongen da det ligger fugl på reir ved flere lokasjoner.

Vel fremme ved Øyungsdammen er det bare noen kilometer på grusvei ned til Skar innerst i Maridalen som gjenstår.

Buss 51 går fra Skar til Nydalen T-banestasjon med jevne mellomrom hele uka. Og om man har parkert bilen er det ikke lange gåturen bort til den.

Turguide innsendt av: Lars & Ronny

www.oslomarkalove.com
www.facebook.com/norgepaasaala
www.instagram.com/oslomarkalove

 


Legg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de vises.

Nyhetsbrev

Norwegian
Norwegian
★ Produktomtaler

Vi lar kundene våre snakke for oss!

622 reviews
84%
(523)
15%
(91)
1%
(8)
0%
(0)
0%
(0)
E
MRS Adventure X2
Eivind Tandberg-Beltran (Hakadal, Viken, Norway)
MRS Adventure X2

Flott packraft. Utrolig anvendelig, og tåler juling. Lett å manøvrere. Fylles med luft på 7-8 minutter. Tømmes for luft på et par minutter. Rulles sammen enkelt til en rull som passer i en 40-45 liters sekk, eller bak på sekken. Sammen med en sammenleggbar åre, så får du potensielt alt i en sekk. Bruker du kajakkåre, så kan denne være ganske effektiv. NB! Padler du alene så bestill raft med spruttrekk. Ellers vil du bli våt. Spruttrekket fungerer veldig godt, og kan fjernes fullstendig på under 1 minutt. Er man to, så blir det padling med kano - åre, og da blir bevegelser slik at man unngår vannsprut. Har padlet gjennom hele nordmarka med denne alene, og det er absolutt en ny måte å oppleve naturen på. Er til og med mulig å prøve seg på noen lette stryk. Setene er komfortable, og enkelt å justere fra 2 brukere til 1. Plassen er tilstrekkelig til 2 med bagasje, og det er meget enkelt å feste sekk på baug, eller akterut, hvis man har sekk med festekroker. Vanskelig å finne negative trekk ved denne - det må i så fall være at den lave vekten gjør fremdrift og retningsstabilitet noe dårligere enn en tyngre farkost.

C
Norseraft Viking
Cang Ho (Drammen, Viken, Norway)
Norseraft Viking

Super service. Godt gjennomtenkt produkt. Setene kan festes med borrelås. God størrelse på ryggstøtte og sete så du sitter meget godt. Raften går godt på vannet. Veldig god benplass for meg på 175 cm. Plass til sekk foran bena. Spruttrekket går langt opp i rygg og kan strammes igjen. Har kun prøvd kipara char 265 tidligere. Denne har litt større sittepute og ryggpute som gjør den litt mer komfortabel. Likte borrelås på sete som gjør at den sitter fast ved padling og bæring. Veldig fornøy med å handle her, så anbefales på det varmeste👍😊

J
MRS Microraft L
Jon Farmen (Oslo, Oslo County, Norway)
5 stjerner er for lite.

Har aldri vært borti bedre, raskere og trivligere kundeservice.
Og kjøpet av båt, har vært en av de beste investeringene jeg har gjort.

Microraft Xl og Adventure XL

Testa Microraft xl (en seter) og Adventure xl (to seter) i noen dager her på Voss. I fjellvann, bekker og stryk. Først og fremst veldig gøy og et helt genialt turprodukt. Tåler masse juling og er lett å fylle med medbrakt pumpepose. Litt uvant i begynnelse, litt sånn vinglepetter men med rett last. Litt tyngde framme og den går rett og fint. Et tips er også å sitte litt tilbakelent,,syns båten fikk mer kontakt med vannet og var lettere å padle. En drøm av en båt. lett i vekt,utrolig stabil og artig i rennende vann. Anbefales veldig. Løp og kjøp.

lars

A
Norseraft Viking
Andre Pedersen (Tønsberg, Vestfold og Telemark, Norway)
Motstand ingen hindring

Nå starter sesongen! Packraften skal ta oss til de mest bortgjemte vanna, over de bratteste klipper og sørge for mange gode eventyr :)