Nordmarka på langs, kryss og tvers med packraft

Nordmarka på langs, kryss og tvers med packraft-Packraft Norge

Informasjon om turen

 • Turlengde: ?
 • Varighet: 3-5 dager
 • Padling: Middels
 • Fysisk: Middels

Dette er et alternativ til den klassiske padleruten «Nordmarka på langs». Turen starter nord i Nordmarka ved parkeringen på Tverrsjøstallen, og ender i Elsnes i Hakadal. Til sammen padler man 18 vann ved å følge denne ruten. Dette er en fantastisk fin padlerute med mange flotte leirplasser, gode fiskemuligheter og ikke minst en nydelig natur. Packraft egner seg veldig godt til denne turen. Det kan være litt tungt å bære alt på ryggen de lengste bæreetappene, men på de mindre etappene er det veldig raskt og enkelt å forflytte seg fra et vann til et annet.

TIPS

 • Det enkleste er å kjøre opp Svenåveien fra Toso på Jevnaker til utfartsparkeringen på Tverrsjøstallen (ca 6 km å kjøre opp fra Esso stasjonen). Det er bompenger for å kjøre på Svenåveien, betales via SMS. Oppslag om bompenger og fiskekort står på informasjonstavle der asfalten går over til grusvei. Det er stor parkeringsplass på Tverrsjøstallen.
 • Kollektivtrafikk for denne ruten er kronglete. Ettersom start og slutt er på to ulike lokasjoner vil det lønne seg og få noen til å kjøre/hente, eventuelt benytte seg av to biler. 
 • Det er mange fine fiskemuligheter underveis. De største fiskevannene er Tverrsjøen, Skarvvannet, Buvannet, og Pershusvannet. Vannene domineres av abbor, sik og ørret. Det finnes også røye i Skarvannet. Husk å kjøpe fiskekort.
  Fiskekort nord i Nordmarka finner du her.
  Fiskekort sør i Nordmarka finner du her.
 • Dersom du har med barn på turen bør de være så store at de orker å gå noen kilometer på egenhånd. De bør også ha vært med på noen padleturer fra før og trives med det. Selv om turen er tyngre med barn (mye mer utstyr å bære på ryggen og mer hensyn å ta) så kan vi skrive under på at det er en fantastisk fin tur med barn også. Turen krever skikkelig familie teambuilding for å komme seg framover, det er absolutt ingen latmannstur. Men det er mye å oppleve underveis, og barna kommer garantert til å kjenne på mestring. Anbefales!
 • Du må regne med å bli våt på beina. Vi brukte padlesko av neopren da vi vandret i myrdragene.
 • Tenk nøye over hva du tar med på turen og pass på at sekken ikke er alt for tung. Med packraft må man bære alt på ryggen. Siden det er såpass mange bæringer og et par av dem ganske lang, vil du være takknemlig for å ikke ha alt for tung sekk.
 • Sjekk ut Markagledes blogginnlegg for ytterligere inspirasjon ved å klikke her 😉👍

RUTEBESKRIVELSE

Tverrsjøen – Skarvvatnet – Buvatn – Pershusvatnet – Finntjern – Aklangen – Katnosa – Storløken – Krokløken – Vesle Sandungen – Store Sandungen – Hakkloa – Bjørnsjøen – Fortjern – Helgeren – Trehørningen – Langvann - Elvannet

Forslag til dagsetapper for en tur på fem dager:

Dag 1: Tverrsjøen - Skarvvatnet - Buvatn - Perhusvatnet
Dag 2: Pershusvatnet - Finntjern - Aklangen - Katnosa
Dag 3: Katnosa - Storløken - Krokløken - Vesle Sandungen - Store Sandungen - Hakkloa
Dag 4: Hakkloa - Bjørnsjøen - Fortjern - Helgeren
Dag 5: Helgeren - Trehørningen - Langvann – Elvannet

Start ved parkeringsplassen på Tverrsjøstallen som ligger rett ved Tverrsjøen. Tverrsjøen er vann nummer to i Nordmarksvassdraget, altså en del av Akerselva nedslagsfelt. Vannet er lett tilgjengelig og har mange tilrettelagte rasteplasser og teltplasser rundt vannet. Fra den sørvestlige enden er det mulig å gå på sti ca 500m ned til Skarvvatnet. 

Skarvvannet ligger øst for Perhusfjellet stupbratte vegg. Flott og vill natur. Herfra kan du padle til demningen syd i vannet. Videre til Buvann er det en enkel og grei bæreetappe på 100-200m. 

Buvann er et lite vann med flott natur. Sammen med Pershusvann er det ett av de få med padlebar overgang i Nordmarka på langs.

Ved Pershusvann er det mange idylliske øyer og odder. Her finner du også mange flotte leirplasser. I vest strekker Pershusfjellet seg flere kilometer langt. Fra demningen i den sydlige enden på vannet er det ca 800m på sti ned til Aklangen. 

Et alternativ vil være å gå ned til østsiden av Finntjern, hvor man kan padle et par hundre meter til skiløypa. Da får man med seg et sjarmerende tjern, samtidig som man sannsynligvis vil bli litt bløt på beina. Derfra er det ca 1km på steinete sti ned til Aklangen. 

Aklangen er vann nummer syv i Akerselva-vassdraget, og mottar vann fra Ølja, Tverrsjøen, Skarvvatnet, Buvann, Pershusvann og Finntjern. Aklangen er kjent for godt fiske, hvor det skal være abbor, røye og ørret. Er man heldig ser kan man også se bever. 

Mellom Aklangen og Katnosa er mulig å padle. Katnosa er et av de største vannene i denne delen av marka. Katnosa har også en solid bestand av abbor, røye og ørret. Turistforeningen har også en ubetjent hytte hvor man kan forhåndsbooke overnatting dersom man vil ha en pause fra teltlivet. 

Videre fra Katnosa til Sandungen er det fire kilometer på skogsbilvei. Dersom man ønsker å korte ned bæringen litt kan man velge å padle Storløken og Krokløken. Mellom disse vannene finner man et lite men morsomt stryk. 

Fra Krokløken og videre til Vesle Sandungen er det ca 3,5 kilometer på grusvei. Hvor det igjen er en kort padletur under en bro og til Store Sandungen

Store Sandungen er markas sjette største vann og har en dybde på 36 meter. Dersom du padler i østlig retning og runder Skysskafferodden kan du ta sikte på å gå i land ved Hakkloa dam. 

Fra Store Sandungen til Hakkloa er det ca 1,3 kilometer på skogsbilvei. Vannet har en dybde på 56 meter og er dermed det nest dypeste i marka. Her finner man også flere gode leirplasser. 

Fra man går i land i Hakkloa er det ca. 2 km ned til Kikutstua og Bjørnsjøen. Det er mulighet å ta en pause på Kikutstua, hvor det også er mulighet for å bestille overnatting eller kjøpe seg en bolle. I Bjørnsjøen kan man padle østover mot Fortjern som er smalt vann fylt av vannliljer og omkranset av tett skog. 

Fra den nordøstlige enden er det en etappe på 300 meter til Helgeren. Her finner man overraskende få gode leirplasser til at vannet er så stort. 

Bæreetappen til Trehørningen er på ca en kilometer, et vann med mange smale viker og flere gode leirplasser. Derfra er det ca 1 kilometer å gå til Langvann. Fra enden av Langvann så er det bare å spasere over en grusvei før man er ved turens siste vann, Elvann. Der padler man nordover og kan gå i land ved demningen. Derfra er det ca 2 kilometer ned til Elnes hvor det er mulig å ha en bil parkert. 

Turguide innsendt av: Monica Flydal (@markaglede]

https://www.instagram.com/markaglede/

https://www.facebook.com/markaglede/

http://markablogg.blogspot.com/

 

 


Legg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de vises.


Også i Turguider

Nøklevann rundt-Packraft Norge
Nøklevann rundt

Turlengde: 0 - 10 km
Varighet: 1 dag
Padling: Lett
Fysisk: Lett
Les mer
Krusetertjern til Fremre Erte og til Store Erte-Packraft Norge
Krusetertjern til Fremre Erte og til Store Erte

Turlengde: 0 - 20 km
Varighet: 1 dag
Padling: Lett
Fysisk: Lett
Les mer
Kobbelv med Packraft-Packraft Norge
Kobbelv med Packraft

Turlengde: ca 50km luftlinje
Varighet: 5-7 dager
Padling: Lett/middels
Fysisk: Middels/krevende
Les mer