Informasjon om turen

  • Turlengde: 25 km
  • Varighet: 2-4 dager
  • Padling: Lett/Middels
  • Fysisk: Lett/Middels

Elva Etne ligger i Valdres, like vest for Langsua Nasjonalpark, og renner gjennom Øystre Slidre, Nord-Aurdal og Etnedal. Området elva renner gjennom er en stølsvidde, som betyr at det er et stort nettverk av grusveier og broer som krysser elva på grunn av stølsdrift. Dette gir muligheter for å tilpasse turen slik man ønsker, og det anbefales å ha to biler tilgjengelig for start og slutt på turen, siden det ikke tar lang tid å kjøre langs elva.

Dette er et relativt flatt område med store myrer og fjellskog, og elva er stilleflytende med buktende svinger i store deler av strekket mellom Storeskag og innsjøen Etnsenn. Området er omkranset av både fjell og åser, og man kan se Jotunheimen på en klar dag. Det er mange trivelige støler langs elva, og du må regne med nærkontakt med både sau og kveg. Det er også brukbart fiske i elva, så det anbefales å ta med fiskestang. 

Elva er relativt utsatt for tørke, og ved lav vannføring vil det bli mye inn og ut av packraften for å komme seg videre, og da er det stort sett på flat elv i myrområder at det er mulig å padle, så det kan være lurt å ta turen på våren eller like etter en regnværsperiode hvis du vil padle deg gjennom strykene. 

Tips

  • Fiskekort kan kjøpes på G-sport Fagernes, eller inatur.no (Felleskortet - Fisking i Valdres)
  • Fra Bjørnhaug til Etnstølen padler du gjennom Kjølaåne naturreservat, så her må man ta hensyn til flora og fauna. I perioden 15. April til 19. Juni er det ikke lov til å slå opp telt på grunn av hekking.
  • Fra Rognsfeten og et par kilometer nedover har elva sammenhengende fall, og er det lav vannstand kan det være vanskelig å padle dette strekket. Du kan i stedet følge en sti (ikke merket, så den kan være vanskelig å følge) som går parallelt med elva fra Rognsfeten. Dette vil spare deg for tid og unødvendig slit.

Rutebeskrivelse

Som nevnt over, er det mange alternativer å padle Etne på. Vår tur gikk fra Bjørnhaug (like sørøst for Storeskag DNT-hytte) til Etnsenn. Vi parkerte en bil ved Etnsenn, og tenkte å parkere mellom Etnstølen og Kvitfeten, men på grunn av at vi hadde gjort dårlig research, overså vi bommen ved Etnstølen, og måtte gå et par kilometer på grusvei før vi kunne følge stien mot elva. Et bedre alternativ her hadde vært å kjøre til Bergset og gå et par kilometer på sti derfra og til Bjørnhaug (så fremt det ikke er en bom der som ikke er merket på kartet). 

Når du kommer ned til elva ved Bjørnhaug, padler du gjennom Kjølaåne naturreservat fram til du ankommer Etnstølen, så her må du ta hensyn til flora og fauna. Like før Etnstølen er det et par fosser og stryk som anbefales å gå rundt. Etter Etnstølen er det ingen verneområder, så her gjelder vanlige regler for ferdsel i naturen. Turen videre har stor variasjon av flat elv, kulper og små stryk, så her er det vannstanden og padleferdighetene som avgjør hvordan turen gjennomføres.

Ved siste veikryssing før Etnsenn er det en liten foss. Her valgte vi å gå rundt. Når du kommer til Etnsenn så er det selvfølgelig mulig å padle helt til enden av innsjøen, men da må du kjøre en relativt stor omvei for å kunne parkere en bil i andre enden.

Turguide innsendt av:Terje Valen Høihjelle

https://www.instagram.com/terjevh_photography

 


Legg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de vises.

Nyhetsbrev

Norwegian
Norwegian
★ Produktomtaler

Vi lar kundene våre snakke for oss!

531 reviews
84%
(444)
15%
(79)
2%
(8)
0%
(0)
0%
(0)
MRS Adventure X2

Flott packraft. Utrolig anvendelig, og tåler juling. Lett å manøvrere. Fylles med luft på 7-8 minutter. Tømmes for luft på et par minutter. Rulles sammen enkelt til en rull som passer i en 40-45 liters sekk, eller bak på sekken. Sammen med en sammenleggbar åre, så får du potensielt alt i en sekk. Bruker du kajakkåre, så kan denne være ganske effektiv. NB! Padler du alene så bestill raft med spruttrekk. Ellers vil du bli våt. Spruttrekket fungerer veldig godt, og kan fjernes fullstendig på under 1 minutt. Er man to, så blir det padling med kano - åre, og da blir bevegelser slik at man unngår vannsprut. Har padlet gjennom hele nordmarka med denne alene, og det er absolutt en ny måte å oppleve naturen på. Er til og med mulig å prøve seg på noen lette stryk. Setene er komfortable, og enkelt å justere fra 2 brukere til 1. Plassen er tilstrekkelig til 2 med bagasje, og det er meget enkelt å feste sekk på baug, eller akterut, hvis man har sekk med festekroker. Vanskelig å finne negative trekk ved denne - det må i så fall være at den lave vekten gjør fremdrift og retningsstabilitet noe dårligere enn en tyngre farkost.

5 stjerner er for lite.

Har aldri vært borti bedre, raskere og trivligere kundeservice.
Og kjøpet av båt, har vært en av de beste investeringene jeg har gjort.

Super kompakt! Behagelig! Digger lommene!

Se den i aksjon på #inflatablebushmen

Kan absolutt anbefales.

God og rask service før bestilling. Fikk avklart behov vedr årer og størrelse før bestilling. Rask levering også. Flott packraft som har fungert for to voksne og to små daschertisper på små dagsturer. Ikke prøvd lagringen i bunnen, men ser av bruken vår til nå at det må til for lengre turer.

Veldig morsom båt.
Satt på de oppblåsbare putene, men de gled litt unna slik at jeg ble litt for mye bakover bøyd under padlingen. Ellers topp.