Etne med Packraft

Etne med Packraft-Packraft Norge

Informasjon om turen

  • Turlengde: 25 km
  • Varighet: 2-4 dager
  • Padling: Lett/Middels
  • Fysisk: Lett/Middels

Elva Etne ligger i Valdres, like vest for Langsua Nasjonalpark, og renner gjennom Øystre Slidre, Nord-Aurdal og Etnedal. Området elva renner gjennom er en stølsvidde, som betyr at det er et stort nettverk av grusveier og broer som krysser elva på grunn av stølsdrift. Dette gir muligheter for å tilpasse turen slik man ønsker, og det anbefales å ha to biler tilgjengelig for start og slutt på turen, siden det ikke tar lang tid å kjøre langs elva.

Dette er et relativt flatt område med store myrer og fjellskog, og elva er stilleflytende med buktende svinger i store deler av strekket mellom Storeskag og innsjøen Etnsenn. Området er omkranset av både fjell og åser, og man kan se Jotunheimen på en klar dag. Det er mange trivelige støler langs elva, og du må regne med nærkontakt med både sau og kveg. Det er også brukbart fiske i elva, så det anbefales å ta med fiskestang. 

Elva er relativt utsatt for tørke, og ved lav vannføring vil det bli mye inn og ut av packraften for å komme seg videre, og da er det stort sett på flat elv i myrområder at det er mulig å padle, så det kan være lurt å ta turen på våren eller like etter en regnværsperiode hvis du vil padle deg gjennom strykene. 

Tips

  • Fiskekort kan kjøpes på G-sport Fagernes, eller inatur.no (Felleskortet - Fisking i Valdres)
  • Fra Bjørnhaug til Etnstølen padler du gjennom Kjølaåne naturreservat, så her må man ta hensyn til flora og fauna. I perioden 15. April til 19. Juni er det ikke lov til å slå opp telt på grunn av hekking.
  • Fra Rognsfeten og et par kilometer nedover har elva sammenhengende fall, og er det lav vannstand kan det være vanskelig å padle dette strekket. Du kan i stedet følge en sti (ikke merket, så den kan være vanskelig å følge) som går parallelt med elva fra Rognsfeten. Dette vil spare deg for tid og unødvendig slit.

Rutebeskrivelse

Som nevnt over, er det mange alternativer å padle Etne på. Vår tur gikk fra Bjørnhaug (like sørøst for Storeskag DNT-hytte) til Etnsenn. Vi parkerte en bil ved Etnsenn, og tenkte å parkere mellom Etnstølen og Kvitfeten, men på grunn av at vi hadde gjort dårlig research, overså vi bommen ved Etnstølen, og måtte gå et par kilometer på grusvei før vi kunne følge stien mot elva. Et bedre alternativ her hadde vært å kjøre til Bergset og gå et par kilometer på sti derfra og til Bjørnhaug (så fremt det ikke er en bom der som ikke er merket på kartet). 

Når du kommer ned til elva ved Bjørnhaug, padler du gjennom Kjølaåne naturreservat fram til du ankommer Etnstølen, så her må du ta hensyn til flora og fauna. Like før Etnstølen er det et par fosser og stryk som anbefales å gå rundt. Etter Etnstølen er det ingen verneområder, så her gjelder vanlige regler for ferdsel i naturen. Turen videre har stor variasjon av flat elv, kulper og små stryk, så her er det vannstanden og padleferdighetene som avgjør hvordan turen gjennomføres.

Ved siste veikryssing før Etnsenn er det en liten foss. Her valgte vi å gå rundt. Når du kommer til Etnsenn så er det selvfølgelig mulig å padle helt til enden av innsjøen, men da må du kjøre en relativt stor omvei for å kunne parkere en bil i andre enden.

Turguide innsendt av:Terje Valen Høihjelle

https://www.instagram.com/terjevh_photography

 


Legg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de vises.


Også i Turguider

Nøklevann rundt-Packraft Norge
Nøklevann rundt

Turlengde: 0 - 10 km
Varighet: 1 dag
Padling: Lett
Fysisk: Lett
Les mer
Krusetertjern til Fremre Erte og til Store Erte-Packraft Norge
Krusetertjern til Fremre Erte og til Store Erte

Turlengde: 0 - 20 km
Varighet: 1 dag
Padling: Lett
Fysisk: Lett
Les mer
Kobbelv med Packraft-Packraft Norge
Kobbelv med Packraft

Turlengde: ca 50km luftlinje
Varighet: 5-7 dager
Padling: Lett/middels
Fysisk: Middels/krevende
Les mer