Hvordan få hunden trygg i Packraft?

Skrevet av Charlotte Mollan Bremset (@Charl8mb)

Teodor er min 11 måneder gamle Siberian husky, føler seg som kongen av packraft. For noen måneder siden hadde han aldri vært på vannet. Første testtur var han veldig skeptisk, men etter forsiktig tilvenning vil han nå ut på vannet så mye som mulig.

Det var viktig for meg å gjøre Teodor trygg i packraft siden vi er mye på tur, og med packraft som hjelpemiddel kan vi nå nye mål som tidligere var utilgjengelig. Nå som han liker seg så godt i den kan vi begynne å planlegge turer der vi bruker packraften som fremkomstmiddel. Alle hunder lærer nye ting forskjellig, noen er tøffere enn andre, men her kommer fremgangsmåten vår som fungerte for oss.

Tørrtrening og positive assosiasjoner

Jeg blåste opp packraften i stuen, og brukte den kun som kosested med Teodor den første dagen for at den skulle forbindes med noe positivt. Han var med på leken, og så på den som ett fint sted å slappe av. De neste dagene trente vi på kommandoer i packraften; å få Teodor til å hoppe inn, sette seg, vente, og hoppe ut igjen med motivasjon i form av masse godbiter og kos. Jeg bruker “vente” når han skal sitte rolig på ett sted. Den følte jeg var viktig å lære inn i packraften også, slik at han ikke hopper ut for tidlig. Han kan få ett ufrivillig bad om han tar sats fra båten før jeg har tak i noe på land.

Jeg hadde packraften oppblåst på stua en liten uke slik at Teodor ble vant til den, og trente litt på kommandoene hver dag.

Start forsiktig, med masse motivasjon

Isen hadde endelig gått i en kulp i nærheten, så det ble ett perfekt sted å starte treningen på vannet. Jeg padlet ut alene først imens Teodor så på fra land. Han vil alltid være så nær meg som mulig, så det gjorde at han var villig til å hoppe inn i packraften for å bli med etterpå. Da bunnen plutselig var myk uten stuegulv under ble han urolig og ville hoppe ut, men med masse ros og godbiter fikk jeg han til å sette seg. Vi satt bare på vannet uten padling, der jeg kun hadde fokus på gode ord, kos og godbiter. Vi padlet forsiktig inn til land etter kun ett par minutter, og tok en lekepause. Deretter tok vi en liten runde til med samme prosedyre, og allerede var han tryggere. Nå visste han at i packraften venter godbiter og kos, og han får inn på land igjen etter en liten stund. To små runder på vannet var en god start.

Teodor er en energisk hund, så å sitte rolig uten å være sliten kan være en utfordring. Så ett lite tips om du har en energisk hund er å gå en tur eller leke for å få ut litt overflødig energi før hunden må sitte stille.

Den andre økta ble på ett vann vi campet ved helgen etter. For å gjøre det lettere for Teodor å føle seg trygg på vannet skjærte jeg til ett billig liggeunderlag som jeg la i bunnen. Det gjorde bunnen litt stivere, og det ble lettere for han å holde balansen. En annen fordel jeg merket er at bunnen holder seg tørrere, da eventuelt vann som spruter opp i packraften legger seg under underlaget. Teodor ble mer komfortabel med en gang, og det var tydelig at han nå koste seg. Jeg fortsatte med godbiter og ros som belønning for å ligge rolig. Nå gjaldt det bare å forsiktig øke tiden vi var ute. Jeg følte det var viktig at han ikke rakk å begynne å kjede seg i den, da ville han nok ikke bli like ivrig til å bli med ut neste gang. Nå har jeg glemt liggeunderlaget til bunnen noen ganger, og det gjør han ingenting.

Det var veldig tydelig at Teodor likte packraften og at vi kunne øke tiden ute når han ikke ville hoppe ut av båten når vi kom til land.

For å gi han god plass til å begynne med hadde jeg føttene oppå kanten av packraften, jeg vet ikke om det var nødvendig, men det var faktisk ganske behagelig å sitte slik også. Nå har jeg føttene nedi, og Teodor som er en ganske stor hund har fortsatt god plass.

Packraften vi bruker er MRS Microraft XL. Den har perfekt størrelse for meg og Teodor. Han kan ligge i fronten, på fanget, sitte på sidene, og henge over kanten for å se bunnen av vannet. Jeg har også plass til sekken min (125l) i front om han sitter halvveis i fanget. Jeg har igjen å teste å feste sekken oppå fronten for å gi Teodor og føtter mer plass.

Jeg var veldig spent på skarpe hundeklør og oppblåsbar båt, men nå føler jeg meg helt trygg på at den tåler det. Teodor er ikke en forsiktig hund, så om den kunne punkteres av klørne er jeg ganske sikker på at den ville ha gjort det nå.

Redningsvest?

Jeg har ikke kjøpt redningsvest til Teodor enda, men det tenker jeg å gjøre før vi skal krysse store vann, eller padle i elver med kraftige strømmer. Etter at han ble litt for tøff og tuslet rundt på kanten av packraften en gang begynte jeg å tenke på hva jeg skulle gjøre om han falt ut. Med kun halsbånd og en våt hund på 26 kilo vet jeg ikke om jeg hadde fått han opp. Så når vi padler ett stykke unna land bruker jeg nå en sele med håndtak på ryggen. Da har jeg i alle fall ett godt grep for å kunne dra han opp i båten igjen. Jeg har også fått han til å hoppe ut i vannet noen ganger, så jeg vet at han kan svømme inn til land om det er nødvendig.

Vi gleder oss til å fortsette å teste packraften, og å gjøre det mer og mer utfordrende etter hvert. Hele tiden i Teodors tempo, det skal være gøy for han å være i den. Nye turmål venter med dette fantastiske redskapet av en båt!


Legg igjen en kommentar

Kommentarer vil bli godkjent før de vises.

Nyhetsbrev

Norwegian
Norwegian
★ Produktomtaler

Vi lar kundene våre snakke for oss!

772 reviews
84%
(650)
15%
(113)
1%
(9)
0%
(0)
0%
(0)
E
MRS Adventure X2
Eivind Tandberg-Beltran (Hakadal, Viken, Norway)
MRS Adventure X2

Flott packraft. Utrolig anvendelig, og tåler juling. Lett å manøvrere. Fylles med luft på 7-8 minutter. Tømmes for luft på et par minutter. Rulles sammen enkelt til en rull som passer i en 40-45 liters sekk, eller bak på sekken. Sammen med en sammenleggbar åre, så får du potensielt alt i en sekk. Bruker du kajakkåre, så kan denne være ganske effektiv. NB! Padler du alene så bestill raft med spruttrekk. Ellers vil du bli våt. Spruttrekket fungerer veldig godt, og kan fjernes fullstendig på under 1 minutt. Er man to, så blir det padling med kano - åre, og da blir bevegelser slik at man unngår vannsprut. Har padlet gjennom hele nordmarka med denne alene, og det er absolutt en ny måte å oppleve naturen på. Er til og med mulig å prøve seg på noen lette stryk. Setene er komfortable, og enkelt å justere fra 2 brukere til 1. Plassen er tilstrekkelig til 2 med bagasje, og det er meget enkelt å feste sekk på baug, eller akterut, hvis man har sekk med festekroker. Vanskelig å finne negative trekk ved denne - det må i så fall være at den lave vekten gjør fremdrift og retningsstabilitet noe dårligere enn en tyngre farkost.

C
Norseraft Viking
Cang Ho (Drammen, Viken, Norway)
Norseraft Viking

Super service. Godt gjennomtenkt produkt. Setene kan festes med borrelås. God størrelse på ryggstøtte og sete så du sitter meget godt. Raften går godt på vannet. Veldig god benplass for meg på 175 cm. Plass til sekk foran bena. Spruttrekket går langt opp i rygg og kan strammes igjen. Har kun prøvd kipara char 265 tidligere. Denne har litt større sittepute og ryggpute som gjør den litt mer komfortabel. Likte borrelås på sete som gjør at den sitter fast ved padling og bæring. Veldig fornøy med å handle her, så anbefales på det varmeste👍😊

Microraft Xl og Adventure XL

Testa Microraft xl (en seter) og Adventure xl (to seter) i noen dager her på Voss. I fjellvann, bekker og stryk. Først og fremst veldig gøy og et helt genialt turprodukt. Tåler masse juling og er lett å fylle med medbrakt pumpepose. Litt uvant i begynnelse, litt sånn vinglepetter men med rett last. Litt tyngde framme og den går rett og fint. Et tips er også å sitte litt tilbakelent,,syns båten fikk mer kontakt med vannet og var lettere å padle. En drøm av en båt. lett i vekt,utrolig stabil og artig i rennende vann. Anbefales veldig. Løp og kjøp.

lars

S
MRS Microraft L
Stein-Ivar (Tromsdalen, Troms og Finnmark, Norway)
Fantastisk service!

Fikk en fantastisk service og oppfølging helt fra første kontakt til levering. Gleder meg til å ta packraften i bruk ;)

J
MRS Microraft L
Jon Farmen (Oslo, Oslo County, Norway)
5 stjerner er for lite.

Har aldri vært borti bedre, raskere og trivligere kundeservice.
Og kjøpet av båt, har vært en av de beste investeringene jeg har gjort.